Az Ön kosara üres!
  Ügyfélszolgálat: +36 76-343-008; mobil 06-70-2980762
Termék kategóriák
Növénytermesztési tudástár
Akciós termékek
 

Alginit 30 kg


Készlet információ: kapható
Fogyasztói ár: 2 681 Ft

A feltüntetett ár bruttó ár, és tartalmazza az áfát.

Alginit  30 kg-os 

A talajba juttatva erőteljesen és kedvező irányban megváltoztatja a talaj szerkezetét és vízháztartását.  Az alginitben eddig 64 makro- és mikroelemet mutattak ki, 25% humusztartalom, 15% körüli mésztartalom, oldható állapotban lévő nitrogén, kálium és foszfor, montmorillomit és mikoeelemek jellemzi: alginit átlagos összetétele tonnánként: 60 kg humusz, 170 kg mész CaCo3, 9 kg N, 4,2 kg P2O5, 5,7 kg K2O, 10,5 kg Mg, 1,9 kg Fe, 0,1 kg Zn, 0,1 Cu, valamint további mikroelemek, Mn, B, Mo, Co, Ni, Li, ...stb.

Az alginit a laza homoktalajok kitűnő talajjavító szere. 2-4 kg/m2 mennyiségben (laza homoktalajok esetében 4-6 kg/m2) egyenletesen a talajon elterítve és 10-20 cm mélyen bedolgozva a homokos földet is alkalmassá teszi a növénytermesztésre. Hatását 4-6 évig fejti ki.

Alginit  Biogazdálkodásba különösen nagy szerepe lehet a terméknek. Az Alginittel előállitott élelmiszerek biológiai értéke magasabb lehet mint a hagyományos eljárásoké.  

Az alginit a fiatalkorú bazaltos vulkáni kráterekben finom, agyagosodott törmelékkel együtt leülepedett, és anaerob körülmények között megkövesült alga-biomasszából alakult ki. Természetes ásványi anyag, amely 62 elemet tartalmaz, s minden olyan makro- és mikroelem megtalálható benne, amely a komplex talajjavításhoz, kondicionáláshoz és a növények fejlődéséhez szükséges.

alginit_keletkezese.png

(Dr.Solti Gábor nyomán)

 

A alginit átlagos összetétele tonnánként: 60 kg humusz, 170 kg mész CaCo3, 9 kg N, 4,2 kg P2O5, 5,7 kg K2O, 10,5 kg Mg, 1,9 kg Fe, 0,1 kg Zn, 0,1 Cu, valamint további mikroelemek, Mn, B, Mo, Co, Ni, Li, ...stb.

Szerves anyag tartalma magas, a legmagasabb humusztartalmú földek humusztartalmának háromszorosa. A talajba juttatva erőteljesen és kedvező irányban megváltoztatja a talaj szerkezetét és vízháztartását. Az alginit a laza homoktalajok kitűnő talajjavító szere. 2-4 kg/m2 mennyiségben (laza homoktalajok esetében 4-6 kg/m2) egyenletesen a talajon elterítve és 10-20 cm mélyen bedolgozva a legsoványabb homokos földet is alkalmassá teszi a növénytermesztésre. Hatását 4-6 évig fejti ki.


Alginit alkalmazásával a műtrágyázás részben kiváltható. Az alginittel történő talajjavítással jelentős terméstöbblet érhető el. Indító tápanyagként (starterként) fák, cserjék, szőlő ültetésekor, palántázáskor 0,5-3 kg/tő mennyiségben tartós tápanyagpótlásként 5-10 %-ban javasolt a talaj előkészítésekor.

1 kg alginit 1,0-1,3 liter vizet képes megkötni, megtartani, és a növények számára azt fokozatosan átadni. A pázsit és a gyep is meghálálja az 1-2 kg/m2 mennyiségű alginites kezelést. Kiszórás után alaposan meg kell locsolni, vagy ugyanennyi mennyiséget vízben feloldva kiöntözni. Komposztáláskor 15% alginittel dúsítva a komposztot növelhető a komposzt ásványi anyag tartalma. Elősegíti az érlelődést, szagtalanítja és javítja az érett komposzt vízmegkötő képességét. Az alginit korlátlan ideig eltartható.


Az alginit a magyar föld kincse.

A hazai bio(öko) gazdálkodásban kezdettől használják az 1973-ban felfedezett, és a világon csak Magyarországon – Pulán és Gércén – bányászott alginitet, az egykori vulkáni kráterben leülepedett algakőzetet.

 

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

 

Mezőgazdaság:

  Talajjavítás, növénytermesztés:

talajerő növelés, talajregenerálás szerkezetjavítás
vízháztartás szabályozás
szerves anyag, tápanyag, mikroelem utánpótlás  termékenység javítás szuszpenziós fatelepítés
starter  növényserkentés, hozamnövelés
alginit alapú földkeveréke k(alginit, perlit, zeolit, tőzeg, bazalt, gránit)

Állattartás:

istállók, állattartó helyek szagtalanítása, hígtrágya komposztálás

  Környezetvédelem:

szagtalanítás műtrágya kiváltása
sugárzó és toxikus nehézfém megkötés

  Humán felhasználás:

reumakenőcs gyógyiszap kozmetikumok gyulladáscsökkentés

 

ÖSSZETÉTEL

 

Az alginit szerves és szervetlen anyagokban rendkívül gazdag. Alkalmazásával egyetlen intézkedéssel megoldhatók azok a feladatok, amelyeket korábban kémiai-, fizikai talajjavítással, szerves anyag utánpótlással oldottak meg.
Tartalmaz nitrogént (3-5 kg), foszfort (5-6 kg), káliumot (6-9 kg), kalciumot (100-300 kg), magnéziumot (8-10 kg), humuszt (200-300 kg). Jelentős a mangán, réz, cink, vas, bór, molibdén tartalma. Kémhatása enyhén lúgos: 7,15 - 7, 78 pH.

Az ALGINIT ELŐNYEI, HATÁSA

 • Talajjavítás, növénytermesztés
  Az alginitben eddig 64 makro- és mikroelemet mutattak ki, 25% humusztartalom, 15% körüli mésztartalom, oldható állapotban lévő nitrogén, kálium és foszfor, montmorillomit jellemzi. Egyszeri ajánlott adagja már az első évben 20-30%-al növeli a talaj termékenységét, korábbi érést, jobb minőséget eredményez. Agyagásványai által a műtrágya jobban hasznosul, csökkenti a talajból a foszfor, a nitrogén és a kálium talajvízbe, élővízbe történő bemosódását. 
  Hatását 4-6 évig fejti ki. Indító tápanyagként több mint 10 éve kiváló eredményekkel használják a szőlő- és gyümölcstelepítéshez. A termés mennyisége a szőlő hektáronkénti 20 tonnás alginitkezelése után 14%-kal növekedett, a cukorfok 2-3%-kal emelkedett. Az alginittel javított talajokon nevelt növények a betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenállóbbak voltak. A virágzás és érés hamarabb következett be. Mivel az alginit természetes anyag, korlátlan ideig eltartható, túladagolni nem lehet, nem okoz perzselést vagy káros hatást nagyobb dózis sem.

 • Kerti földként, földkeverék formájában
  Más természetes földtani képződményhez (zeolit, perlit, tőzeg, bazalt) keverve, eddig 20 vegyszermentes, nagy hatásfokú földkeveréket állítottak elő. Az alginit alkalmazásával a cserepes- és dísznövénytermesztésben, kertben, fóliasátorban, hajtatás során, termésmennyiség-, minőség növekedés érhető el. Korlátlan ideig eláll. Talajokhoz 1-5 kg/m2 adagolva alkalmazható..

 • Starterként
  Gyümölcsfáknál, erdei fafajoknál az ültetőgödörbe starterként alkalmazva biztosabb megeredést, 6-13% mennyiségi növekedést, 20%-kal gyorsabb fejlődést eredményez, kisebb a kipusztulás mértéke.

 • Szuszpenziós permetezés:  csak erre alkalmas permetező fúvókával.... -   tényleg oldódik, de egy kis maradékkal, 
  Az őszi alginites lemosó permetezés növényvédő hatású, elősegíti a fák áttelelését, a tavaszi lemosópermetezéssel letisztítjuk a fákat a kártevőktől, erősítjük a rügybontás előtt. A vegetáció alatti alginit szuszpenzióval történt permetezése hatására nő a fák, a szőlő levelében a magnézium, mangán, vas, réz, cink mennyisége, ízletesebbek a gyümölcsök, kalcium szintjük magasabb (almásokban), eltarthatóságuk jobb. Felére csökkent a szükséges permetezések száma, csökkent a peronoszpórafertõzés.

 • Hígtrágya komposztálás
  Hígtrágyával komposztálva magas hatóanyag-tartalmú, nagy talajtani értékű termék állítható elő. Alkalmas a szerves trágyák kiegészítő kezelésére, azok helyett használható, ahol a szerves trágya higiéniai vagy környezetvédelmi okokból nem alkalmazható. Csökkenthető a lebomlási idő. Az alginit alaptrágya más tápanyagokkal kombinálható. A hígtrágya szárazanyagtartalmának megfelelően 5-50 % alginittel, 0.3 % fehérjebontó enzimmel, 2 % kálisó foszforműtrágyával kell összekeverni, majd 4-5 hét erjedés után 0,5 : 1,5 térfogatarányban perlitet hozzáadni. 4 hét alatt földnedves, morzsalékos, szállítható, kiszórható trágyát kapunk.

 • Állattartás, szagtalanítás
  Nagy adszorpciós képessége miatt hatásosan megköti az istállókban keletkezett szagokat, csökken a légtér kéndioxid-, ammóniaszintje. 1 kg alginit 8-10 g ammóniát képes megkötni. Heti 0,1 kg/m2 őrölt alginitet az alomra szórva 450 mg/1000 l-rõl 150 mg/1000 l-re csökken. Tartós használatával az alom feldúsul, értékesebb trágyához jutunk. Háziállatok almába, baromfi ketrecbe alginitet szórva az állatok fejlődése kedvezőbb, a tojás nagyobb, héja erősebb, sárgája szebb, csökken a kannibalizmus. Juh-, szarvasmarha-, ló-, sertés-, baromfiistállókban végeztek kísérleteket..

 • Környezetvédelem
  Mindenféle vegyszer és kemikália nélküli bányászati anyag, semmiféle káros, fitotoxikus hatása nincs, megfelel a legszigorúbb előírásoknak is. Tápanyagmegkötő képessége miatt csökkenti a talajból a foszfor, a nitrogén és a kálium talajvízbe, élővízbe történő bemosódását.

 • Gyógyászatban, kozmetikumként
  Izületi-, reumatikus- illetve sportbetegségek gyógyítására gyógyiszapként, iszappakolásként, a gyógyiszapokkal ellentétben könnyen kezelhető reumakenőcs (algalit) viszér, pikkelysömör esetében, bőrregenerálásra, kondíciónövelés céljából sikerrel alkalmazták a Balaton környékén élők. 
  Gyógyhatású üdítőitalok alapanyaga (AMBRÓZIA)

TALAJJAVÍTÁS, TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS

Minden szántóföldi és kertészeti kultúrában használható 2-4 kg/m2 mennyiségben (laza homoktalajok esetében 4-6 kg/m2), egyenletesen a talajon elterítve és 10-20 cm mélyen bedolgozva. Szervestrágya vagy komposzt alkalmazásával, annak arányában csökkenthető a dózis. A 25% humusztartalom, a 15% körüli mésztartalom, a legjobb talajoknak megfelelő vagy ezt meg

haladó mennyiségű oldható állapotban lévő nitrogén, kálium és foszfor mennyisége, a nagyfokú kötöttsége, montmorillonit tartalma a talajok, különösen a tápanyag- és humuszszegény, savanyú, homokos, szerkezetnélküli, rossz vízgazdálkodású talajon egymenetben történő javítására teszi alkalmassá. Hatását 4-6 évig fejti ki. Az alginittel történt talajjavítás eredményeképpen a dózistól függően, jelentős terméstöbblet érhető el.

Az alginit agyagásványai a talajok vízháztartását, tápanyaghasznosulását kedvezően befolyásolják. 1 kg alginit 1,0-1,3 liter vizet képes megkötni, megtartani, és a növények számára fokozatosan átadni.

Az alginittel biztosítható a növények fejlődéséhez szükséges makro- és mikroelem mennyiség, és fenntartható a talaj szervesanyag-tartalma, biológiai aktivitása. Az akkreditált laboratóriumok vizsgálatai és az ezek alapján kiadott forgalomba hozatali engedély szerint 1 t vázsonyi alginitben 3-5 kg nitrogén, 5-6 kg foszfor, 6-9 kg kálium, 100-300 kg kalcium (mész), 8-10 kg magnézium és 200-300 kg humusz található. A tonnánkénti 14-20 kg NPK tartalom és a 20-30%-nyi humusztartalom a jó minőségű szerves trágya értékeinek felel meg. Hektáronkénti 20 tonna (négyzetméterenként 2 kg alginittel) 280-400 kg NPK bevitellel biztosítható a talaj makrotápanyag szükséglete. Jelentős a mangán, réz, cink, vas, bór, molibdén tartalma. Kémhatása enyhén lúgos, 7,1-7,8 pH. Az alginitből eddig 64-féle makro- és mikroelemet mutattak ki.

Földtani, különösen bázikus vulkáni eredetű képződményről lévén szó, tartalmaz olyan elemeket is – pl. krómot, nikkelt –, melyeket károsnak tartunk. Ezeknek a növények számára felvehető formában lévő mennyisége a talajtani szakvélemények alapján a megengedhető érték alatt van. Ezt bizonyítja, hogy mind a vázsonyi, mind a gércei alginit ásványi trágyaként engedélyezett termék.

 

FATELEPÍTÉS

Faültetésnél már több mint 20 éve használják kitűnő eredménnyel az alginitet. Az ültetőgödörbe starterként (indítóként) alkalmazva biztosabb megeredést, gyorsabb fejlődést biztosít. Az alginit hatására intenzívebb a hajtásnövekedés, kisebb a kipusztulás mértéke.

A talajtípustól függően 2-5 kg bánya-nyers vagy őrölt alginitet elkeverünk a kiásott humuszos talajréteg anyagával, melyet aztán visszahelyezünk a gödör aljára és beiszapoljuk. A visszavágott gyökerű facsemetét erre az alginittel kevert földre helyezzük, és bő vízzel beiszapolva befedjük.

Az alginit összetételét és hatásmechanizmusát ismerve nem csak starterként lehet eredményes, de utókezelésként is kedvező hatású. Az őrölt alginitet a koronája alá, a csurgó vonaláig szórva, majd bekapálva, füves területen begereblyézve biztosítható az alginit kedvező hatása.

 

SZŐLŐTELEPÍTÉS

Telepítésnél az ültetőgödörbe, illetve az ültető árokba vesszőnként a talaj típusától függően 2-5 kg alginitet kell az ültetőgödörbe szórni, és a humuszos talaj zónából kikerült földdel elkeverni és beiszapolni. Ha ültetés előtt a vesszők gyökerét alginit szuszpenzióban tartjuk, a megeredés biztosabb lesz. A szőlőtelepítésnél az alginitet immár több mint tíz éve használják. Az alapokat a Duna-Tisza közén homoktalajon telepített szőlészetekben végzett kísérletek adták. Azóta a Balaton-felvidéken számos szőlősgazda használja eredményesen.

 

NÖVÉNYVÉDELEM

Az alginites telepítés, illetve ültetvényben talajtápanyag-utánpótlás hatására nagyobb termést, cukorfok növekedést és növényvédelmi hatást tapasztaltak a balaton-felvidéki szőlőkben is. Dr. Bella Endre tapasztalata szerint az alginit hatására felére csökkent a szükséges permetezések száma, csökkent a peronoszpórafertőzés, a szőlő levelei zöldebbek lettek, a must cukortartalma 0,5-1,0 fokkal lett nagyobb. Tóth László ott így vallott az alginitről: "A talaj tápanyagtartalmát szerves trágyával, komposzttal, nyesedék és más hasznos hulladék bedolgozásával pótoltam. A törkölyből készült komposzt nagy részét magam érleltem. A talajszerkezetet a szerves trágyán kívül alginittel javítom, ami egyben a meszet is pótolja. Alacsony pH-jú talajokat érdemes vele kezelni, egy év alatt helyreáll az egyensúly. Meglepő kísérleteket végeztem az alginittel, ezek eredményeit ma már a gyakorlatban használom. A talajkezelt sorokból szedett szőlő cukorfoka 1,0-1,2 egységgel volt magasabb, mint a kontroll. A talajkezelés mellett porított alginittel permeteztem. A peronoszpóra-fertőzést mintegy 50%-kal fogta vissza."

A szőlőben az alginittel történő permetezés vagy porozás hatására jelentősen csökken a peronoszpórás fertőzés, a szőlő levelében nő a Ca, Mg, Mn, Fe, Cu, Zn mennyisége, a must cukorfoka magasabb. A permetezéshez a szuszpenziót úgy készítjük, hogy 1 kg alginit mikroőrleményt 20 liter vízben elkeverünk, hektáronként 15-20 kg alginitet szórunk ki megfelelő hígításban, a növény agrotechnikai igénye szerint (300-500 l/ha). Ha nincs alginit mikroőrlemény, őrölt alginitből lehet szuszpenziót készíteni, majd a permetező nyílásának megfelelő szűrőn át kell szűrni. Mivel az alginit természetes anyag, elsokallni nem lehet, nem okoz perzselést vagy káros hatást nagyobb dózis sem.

A gyümölcsfák növényvédelmében is létjogosultságot szerzett az alginit. Koncz Jenő tapasztalata: "A permetezéshez sem nélkülözzük ezt a csodás anyagot. Kádban, 100 l vízben 10-12 kg őrölt alginitet feloldok, hozzáöntök kb. 1 l – a kereskedelmi forgalomban kapható – BIOPLASMA élő algatenyészetet. Ezen algák 2 hét alatt teljesen elszaporodnak az oldatban, úgymond élővé teszik a holt anyagot. Ezzel a szépen bezöldült oldattal öntözzük a lakásban a virágokat, kertben a palántákat és főleg az epret. Így a talajból és a levélzeten keresztül kapja a növény a számára fontos tápanyagokat. Tapasztaltuk, hogy az algával beoltott szuszpenzióból a kalciumot könnyebben felveszik a növények (jobban eltarthatóak, keményebb, viaszosabb húsúak). Itt jegyzem meg, hogy a réz és kén készítményeknél a javasolt dózis felét-háromnegyedét használjuk, de így is látványos eredményt értünk el az őszibarack tafrinás levélfodrosodás betegségének gyógyításában. 2 kezelés után a fa leszárította ágairól a beteg leveleket, és erőteljesen megindultak az új, egészséges hajtások. Hasonló eredményt értünk el az almafákon is."

 

KOMPOSZTÁLÁS

Az alginit alkalmas arra, hogy szerves hulladékkal, szervestrágyával feltöltsék, hígtrágyával komposztálva magas hatóanyagtartalmú, nagy talajtani értékű termék állítható elő. Növelhető a termék ásványi anyag- és mikroelem-tartalma, nagymértékben csökkenthető a komposztálási idő és biztosítani lehet a szagmentességet. Hagyományos komposztba köbméterenként 30-50 kg alginitet keverve, növelhető a komposzt ásványi anyag tartalma, összetételében és hatásában kedvezőbb komposzt nyerhető.

 

ÁLLATTARTÁS

Az alginit nagyfokú adszorpciós hatásánál fogva alkalmas az állattartó telepeken, istállókban bomló szerves anyagok által termelt kellemetlen hatású gázok megkötésére, a környezet levegőjének tisztítására, az ammónia megkötésére, a mikroklíma javítására, háziállatok (kutya, macska) alomjába való bekeverésre.

Baromfiak ketrecébe, kifutójába alginitet szórva a tyúkoknál nincs kannibalizmus, bélrendszeri betegségek, megszűnt az ammóniaszag. A tojás több, nagyobb, keményebb héjú lett.

Sertéseknél az almon kívül még az ólpadkákra is szórnak alginitet, így biztosan esznek az alginitből a sertések. Koncz Jenő tapasztalata, hogy az alginit látványosan és gyorsan kihajtotta a sertésekből a bélparazitákat. A légyinvázió megszűnt, nem bűzös az ól és a trágyadomb környéke.

 

Ehhez a termékhez nem találhatók PDF dokumentumok.