DAMISOL® LEVÉLTRÁGYÁK
ALKALMAZÁSA A RIBIZLI TERMESZTÉSBEN

 

A ribizli fajok eredményes termesztéséhez feltétlenül ki kell elégíteni a meglehetősen nagy tápanyagigényüket. A két faj egymástól eltérő tápanyagigényű. A piros ribizli főleg a káliumot, míg a fekete ribizli elsősorban a nitrogént igényli nagyobb mértékben.

Főleg a fekete ribizli ültetvényekben tesz gyakran kárt a fagy tavasszal, a virágzás táján. A fagykár ellen kiválóan alkalmazható a DAMISOL® BB Gabona 5 l/ha adagban. A levéltrágyát közvetlenül a fagy előtt kell kijuttatni. Védőhatása a készítmény szénhidrát képző és felhalmozó képességén alapul, és a tapasztalatok szerint a pár napos reggeli talajmenti, akár –5 - -6 °C fagy ellen ad megfelelő védelmet.

A vegetáció során az első növényvédelmi kezelésekkel együtt célszerű a levéltrágyázást elkezdeni a DAMISOL Kondi 5 l/ha adagjával. E levéltrágya kijuttatását minden növényvédelmi permetezéssel együtt ajánlatos folytatni, egészen a színeződés kezdetéig oly módon, hogy összesen 20 l/ha DAMISOL® Kondi kerüljön kiszórásra.

DAMISOL® Kondit a fekete ribizliben az intenzív hajtásnövekedés időszakában minimum két alkalommal ki kell egészíteni a DAMISOL® Nitrogén 5-5 l/ha adagjával a bogyók színeződésének kezdetéig.

Nagyon fontos mindkét féle ribizli megfelelő bór ellátásának biztosítása. A bór, mint mikroelem felelős a növényekben a tenyészőcsúcs megfelelő képzéséért, tehát a hajtáscsúcsok megfelelő növekedéséért, a növényben képződött tápanyagok szállításáért, (az asszimiláció során képződött tápanyagok, szénhidrátok
- cukorborátok - formájában szállítódnak a növényekben) és a virágrügyek (termőrügyek) képzéséért. Nem megfelelő bór ellátottság esetén a fürtök hiányosan termékenyülnek, a bogyók színe nem megfelelő, és kevés cukrot tartalmaznak. A következő tavasszal pedig azt állapíthatjuk meg, hogy gyenge a növények virágzása, csökken a termőképessége az ültetvénynek. A felsorolt hibák könnyen orvosolhatók bóros levéltrágyázással. A legcélszerűbb a fürtök kialakulása idején, még a virágzás kezdetén elvégezni a levéltrágyázást a DAMISOLBórkoncentrátum 5 l/ha, vagy a DAMISOL® Bór Extra 3-4 l/ha alkalmazásával.

Bármely a növényt ért stressz hatásának (fagy, jégverés, atkák okozta kár, nagymértékű szárazság, növényvédő szer károsítása) orvoslására kiválóan alkalmas a DAMISOL® Magnus, melyből 1 -3 l/hafelhasználását javasoljuk 1-2 alkalommal.