DAMISOL® LEVÉLTRÁGYÁK
ALKALMAZÁSA A SZÓJATERMESZTÉSBEN

 

A szója kiemelkedően fontos növény, hiszen termése, illetve olaja fontos étkezésünkben, állataink takarmányozásában. 

Termésének mennyiségét és minőségét a megfelelő levéltrágyák alkalmazásával eredményesen növelhetjük.

A DAMISOL® levéltrágyák különösen jól alkalmazhatóak a szója termesztésében, mert csak olyan hatóanyagokból készülnek, amelyekből a növények is általában építkeznek. Készítményeink nem tartalmaznak semmiféle hormont és a növények számára káros klórt, nátriumot.

A szója termesztésében az alábbi készítményeinket javasoljuk elsősorban a termesztés során:

 1. A virágbimbók megjelenése előtt:
 • DAMISOL Bórkoncentrátum 5 l /ha 

  A készítmény szerves (észter) kötésben, egy molekulában tartalmaz bórt és káliumot. A bór nélkülözhetetlen elem a tenyészőcsúcs képzéséhez, a virágszervek megfelelő kialakulásához, a megtermékenyüléshez és a növényen belüli, az asszimiláció során képzett tápanyagok szállításhoz. A kálium szerepe közismert de talán itt is célszerű megemlíteni azt, hogy a megképzett tápanyagok cukorborátok formájában áramlanak a növényben a képzés (levél) helyétől a raktározás (hüvely, illetve szemek) felé. E tények, és a hatóanyag összetétele miatt alkalmazható kiválóan levéltrágyánk. 

  A nagyon jó kálium szolgáltató talajokon a Bórkoncentrátumon kívül alkalmazható még a
   
 • DAMISOL Bór Extra (150 g/l B) 3-4 l/ha, vagy
 • SAVABOR Extra (135 g/l B) 3-4 l/ha mennyiségben.
 1. A vegetáció során az általános kondíció növelésére:
 • DAMISOL Kondi

Ezt a készítményünket a növény valódi leveles stádiumától fogva alkalmazhatjuk, a növény igényeinek megfelelően. Kiválóan alkalmazható bármely a növényt ért stressz hatásának mérséklésére (gyomirtó szer okozta depresszió, atkakártétel, túlságosan meleg, aszályos idő, stb). A ha-ként felhasznált mennyiségnél azt célszerű figyelembe venni, hogy egyszerre ne adjunk ki többet, mint 10 l/ha mennyiség, és az összes kiadott anyag mennyisége pedig ne haladja meg a 20 l/ha nagyságrendet.

Amennyiben nem stressz hatást kell mérsékelni, úgy a virágzás idején és a szemek fejlődésének segítésére célszerű kétszer 5 l/ha mennyiségben alkalmazni a készítményt.

A fent javasolt készítményeken kívül még számos egyéb összetétellel is állunk a termelők szíves rendelkezésére, az esetleges tápanyaghiány tünetek orvoslására, a termés mennyiség, és minőség növelésére.