DAMISOL® LEVÉLTRÁGYÁK
AZ "IPARI" PARADICSOMNÁL

 

A helyrevetett un. „ipari” paradicsom termesztésében a legfőbb követelmény a nagy termésmennyiség és annak egy menetben való betakaríthatósága, a magas szénhidrát, szárazanyag és színanyag tartalom együttes jelenlétével. A DAMISOL® levéltrágyák alkalmazásával ez a kihívás könnyebben és gazdaságosan teljesíthető. Levéltrágyáink fokozzák a termés mennyiségét is, de ami a termesztésben sokkal lényegesebb - hiszen a felvásárlási árat erősen befolyásolja - javítják annak minőségét. 

Levéltrágyáink alkalmazástechnológiája a következő:

 1. Kelés után az első növényvédelmi kezeléssel együtt kijuttatva, a kezdeti fejlődés 
  gyorsítására:
 • DAMISOL® Kondi 5 l/ha, vagy
 • DAMISOL® N:P:K 1:2:1 10 l/ha
 • A virágbimbók megjelenéséig még 1-2 alkalommal DAMISOL® Kondi 5 l/ha .
 1. A virágbimbók megjelenésekor, a kötődés fokozására:
 • DAMISOL® Bórkoncentrátum 5 l/ha, vagy
 • DAMISOL® Bór Extra 2-3 l/ha (különösen kálciummal jól ellátott talajon fontos a kezelés).
 1. A kötődés után a színeződés kezdetéig , minden növényvédelmi kezeléssel együtt DAMISOLZöldség-Gyümölcs 5 l/havagy DAMISOL® Kondi 5 l/havagy DAMISOL® Extra 3 l/ha mennyiségbenkijuttatva. Az összes kijuttatott levéltrágya ne haladja meg 10-15 l/ha mennyiséget. 

  A bogyók közepes fejlettségi állapotában gyakran előfordul, főleg száraz körülmények között a 
  „csúcsfoltosság”, a kalciumhiány tünete. Ezen a tápanyaghiányon azonnal segítenünk kell, mert a későbbiek során az elhalt bogyók csúcsán a korompenész is megtelepszik, és nagyban rontja a termés minőségét. A legkisebb száraz, még fehér folt észlelésekor azonnal el kell kezdeni a 
  DAMISOL® Kálcium 10 l/ha-os dózisának kiszórását, minimum 2 alkalommal. 
  A másik fontos tápanyag, a Kálium hiányának tünete a „zöldtalpasság” (a kocsány körül zöld marad a bogyó), amely a színeződés kezdetén válik láthatóvá (a bogyók még csak sárgulni kezdenek). Ebben az esetben legalább 20 l/ha DAMISOL® Káliumot – 1-2 alkalomra elosztva -, vagy 2 x 3-5 l/haDAMISOL® Elixírt kell kiszórni. 
   
 2. A színeződés kezdetén, a várható betakarítás előtt három-négy héttel szükséges kijuttatni az egész technológiánk legfontosabb elemét, amely biztosítja a jobb együttérést, a magasabb 
  refrakciót és a jobb színanyag képzést. Ez a termék a DAMISOL® BB Gabona 5 l /ha mennyiségben kipermetezve, melynek egyedülálló, szabadalmaztatott összetétele.