Menü
Kosár tartalma

Artis Pro 1 kg

Artis Pro 1 kg
Artis Pro 1 kg
43 972 Ft
Nettó ár: 34 624 Ft
 • Készletinfo: Kapható
A feltüntetett ár bruttó ár, és tartalmazza az áfát.

Artis 1 kg

 

 

 

 

Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt a talajban élő és károsító rovarok lárvái számára, így azok nem tudnak elszaporodni.

Zöldségfélékben talajkezelésre

 • vetés, ültetés előtt a talaj felszínére kipermetezve, majd sekélyen bedolgozva 15-30 g/10 liter víz
 • az intenzív növekedés időszakában a talaj öntözésére, az öntözési módtól függő vízmennyiséggel, öntözőrendszerrel kijuttatva, legfeljebb 0,1 %-os töménységben, majd igény szerint 1-3 hónap múlva megismételve

Csepegtető öntözés esetén az öntözési rendszer mikroszűrőjét el kell távolítani, és öntözés után a rendszert tiszta vízzel át kell mosni.Az Artis az ARTH RO B OTH RYS O LI G OSP Ó R A(hurokvető gomba) hiperparazita gomba spóráit és konídiumait nagy mennyiségben tartalmazó készítmény

(AO1 NCAIM 153/2012 törzs).

 

Hogyan működik az Artis?

A talajban a rovarok számára olyan, számukra elviselhetetlen életkörülményeket alakít ki, hogy mind a szaporodásuk, mind a károkozásuk a kezelést követően rövid időn belül megszűnik. Az Artis érintkezés és táplákozás útján fertőzi meg a kártevőket, majd enzimatikus úton elbontja azokat. Ilyen hatást nyújt pl. az eddig megoldhatatlannak látszó fonálféreg problémákra is. Hasonlóan működik a drótféreg, pajor, tripszlárva, valamint számos más talajban élő vagy ott károsító rovar esetében is, amit számos kísérlet és szakirodalmi leírás is igazolt.

Tárolás:

- mélyhűtve minimum 12 hónap, hűtve (5 °C)

- 6 hónap, száraz, hűvös helyen (20–25 °C) 3 hónap,

ezért célszerű az Artist közvetlenül a tervezett felhasználás előtt beszerezni .Permetezés esetén az üzeminyomásmaximum 3 bar lehet A permetezést követően értelemszerűen be kell dolgozni vagy be kellöntözni, mert hatását a talajban fejti ki.

Használati tanácsok:

Az Artis® az Arthrobotrys oligospora gomba spóráit és konídiumait nagy mennyiségben tartalmazó készítmény. Ez a gombafaj nemzetközi tudományos adatok szerint a talajban egyes rovarok számára olyan életkörülményeket alakít ki, hogy a kezelést követően rövid időn belül mind a szaporodásuk, mind a károkozásuk megszűnik. Ilyen hatása van például a fonálféreg, a drótféreg, a pajor, a tripszlárva, valamint számos más talajban élő, vagy ott károsító rovar és lárva esetében is.

Az Artis® termésnövelő anyagként van engedélyezve.

 • Spórát (áttelelő képletet tartalmaz), azaz hidegre abszolút nem érzékeny, sőt, fagyasztva évekig tárolható.
 • Melegre viszont érzékeny, 15 fok alatt célszerű tárolni, eltarthatósága 6 hónap. Ha melegebben van, a tárolhatósága 3 hónapra csökken.
 • Csontszáraz talajban nem dolgozik, de nem pusztul el!
 • A talajban 1-2 hónapot él. Minél melegebb van és minél intenzívebb a technológia (fólia, üvegház), annál hamarabb elpusztul, mert túlszaporodik, kimosódik, melege van.
 • Intenzív, napi vagy napi többszöri öntözésnél (pl. uborka, kőzetgyapot, vödrös termesztés stb.) kimosódik a közegből, ezért folyamatosan pótolni kell! Szentesen pl. beiktattak egy 3. C tartályt (A: CaNO3, B: komplex, C: Artis), amiből kis dózisban folyamatosan megy a törzsoldat az öntözővízhez.
 • Minden rovart pusztít, amivel találkozik. Fonálféreg ellen is hatékonyan, preventíven véd.
 • Nem jut be a növénybe, tehát a belső élősködők ellen nem működik. Addig érdemes kijuttatni, amíg a növény tiszta. „Szakmérnöki dózisban”, azaz 4 kg/ha mennyiségben a meztelen csigát is viszi. (A spanyol csigát nem, a hasi kitinpáncél miatt!)
 • 1,5-2 kg/ha dózisban kell alkalmazni (teljes felületen talajra permetezve és bedolgozva). Havonta ajánlott ismételni a kijuttatást, de a gyakorlati tapasztalatok szerint jobb inkább kisebb dózisokban, osztottan kijuttatni a havi adagot. Pl. ne 1 x 2 kg/hó, hanem 2 x1 kg vagy 4 x 0,5 kg/hó, vagy a hidrokultúrában folyamatosan.
 • A kijuttatás előtt egy 24-36 órás előáztatás langyos, „kézmeleg” vízben  jelentősen gyorsítja a hatást.
 • Csepegtetésnél a finomszűrőt érdemes kivenni a rendszerből, aztán tiszta vízzel ráöntözni, hogy kimosódjon a csövekből, illetve, hogy bemosódjon a talajba. (Nagy hígításnál nem fontos kivenni a szűrőt, csak a töményebb oldatoknál.) Mikroszóróval, vagy slagos öntözéssel is kimehet, sőt még porozva is, csak kerüljön. mosódjon, keveredjen be a talajba. Gombás (kapiláris) csepegőtestes rendszereken nem megy ki, dugít. Inkább öntözzék ki poharazva, vagy slaggal a vödrökre.
 • Akár 3-5-10-x kg is kimehetne hektáronként, nincs fitotoxikus dózisa.
 • A kijuttatáskor a permetezési nyomásnak a hatékonyságra semmilyen hatása nincs, 30-40 bar sem árt neki, nincs jelentősége!
 • Gyors, pár nap alatt hat, de nem taglózó szer! A rovarok először belassulnak, de nincs azonnali pusztulás. (A lótetű idegméregre emlékeztető, rángásos tüneteket mutat az 5.-7. napon.)
 • Öko-nival, Borával, rovarölő szerekkel, tápanyagokkal, baktériumokkal keverhető. A gyomirtókkal nem javasolt keverni, mivel nem mindennel lett letesztelve. Pl. a Stompot nem szereti tankkeverékben, de külön-külön kijuttatható a két szer, a talajban már nem árt neki. Trifenderrel, gombaölőkkel nem keverhető. A Proplantot  talajban bírja, de nem javasolt tankkeverékben kijuttatni, ám egy-két nap különbséggel mehet.
 • Alapvetően 4,5 alatti és 8 fölötti pH kerülendő!
 • Talajra juttatáskor nem a vízdózis a lényeg, hanem a kezelendő felület, arra kell kiszámolni a dózist (1,5-2 kg/ha), úgyis be kell mosni, vagy dolgozni.
 • Edényes termesztésnél (hasonlóan a tápanyagokhoz) a gyakori öntözéssel kimosódik, ezért itt az egyedszám fenntartása érdekében a folyamatos kijuttatás (akár a tápoldattal együtt) a jó megoldás. Minél kisebb az edény térfogata, értelemszerűen annál nagyobb a kimosódás esélye.
 • Öntözve bármikor kijuttatható, akár virágzásban is.

Minden zöldségkultúrában alkalmazható 1,5-3 kg/ha mennyiségben, maximum 1%-os töménységben, vetés, palántázás előtt a talajfelszínre permetezve, majd sekélyen bedolgozva, illetve pre- és posztemergens kezelésként kijuttatva. Akár gyomirtással, akár egyéb kémiai rovarölő szerekkel, tápanyagokkal együtt is kijuttatható. A talajban 1–1,5 hónapig él, a környezeti hőmérséklet és az intenzitás függvényében.

Tárolhatóság: mélyhűtve maximum 12 hónapig, hűtve (5 °C) 6 hónapig, száraz, mérsékelten meleg helyen (20–25 °C) 3 hónapig, ezért célszerű az Artis®-t közvetlenül a tervezett felhasználás előtt beszerezni.

Permetezés esetén az üzemi nyomás mértéke az Artis® hatékonyságra semmilyen negatív hatással nincsen.

Használat előtt 24–36 órás kézmeleg vízben történő áztatás gyorsítja és javítja a termék hatását. A permetezést követően értelemszerűen be kell dolgozni vagy be kell öntözni, mert hatását a talajban fejti ki. Az Artis® nem hő- és fényérzékeny, a bedolgozás a legjobb biológiai hatás eléréséhez szükséges (talajlakó gomba).

Csepegtető öntözés esetén a finomszűrőt ki kell venni a rendszerből, majd az Artis®-t tiszta vízzel ki kell mosni a csövekből!

Keverhető: talajjavító baktériumokkal, tápanyagokkal.

Nem keverhető: talajfertőtlenítésre használt gombaölő szerekkel és Trichoderma-készítményekkel.

Írjon véleményt!

Megjegyzés: HTML-kód használata nem engedélyezett!
Rossz