Az Ön kosara üres!
  Ügyfélszolgálat: +36 76-343-008; mobil 06-70-2980762
Termék kategóriák
Növénytermesztési tudástár
Akciós termékek
Agroleaf Power 20-20-20+TE 2 kg
kiegyenlített prémium lombtrágya
3 400 Ft 3 090 Ft
Amalgerol 1 liter
5 239 Ft 4 337 Ft
Amalgerol 3 liter
13 983 Ft 11 748 Ft
Jóföld Erkélyládába 20 liter
muskátliföld
953 Ft 791 Ft
 

Fitokondi gyümölcs, szőlő, dísznövény 5 l

gyógynövény alapú

Készlet információ: kapható
Fogyasztói ár: 7 003 Ft

A feltüntetett ár bruttó ár, és tartalmazza az áfát.

Fitokondi  5 literes  növénykondicionáló készítmény

Összetétel: gyógynövények vizes kivonata, biohumusz vizes kivonata, illóolajok

Termékleírás  a gyártó cég honlapjáról átvéve:

Fitokondi Felhasználható permetezve 400-800 lit / ha vizzel     5 liter Fitokondi plusz javasolt a Melius hatásfokozó használata 1 lit / ha 

Fitokondi Felhasználható permetezve 800 - 1000 lit / ha vízzel  6 liter Fitokondi plusz javasolt a Melius hatásfokozó használata 1,5 - lit  / ha 

 

Természetesen a Fitokondi terméket önállóan is fel lehet használni, vagy más termékekkel, növényvédelmi kezelésekkel tankkeverékben egy menetben kijuttatható. ( keverési próba általnosan ajánlott. A Melius használata esetén 25 C fok felett inkább ne permetezzünk.

 

Kiskerti felhasználók részére: 100 liter vízhez 1 liter Fitokondi 

Oldattöménység megelőző kezeléshez: 1- maiximum 2 % 

 

eng okirat 04.2/88-2/2011

 

Alkalmazás technika:

Fitokondi Dózisa: 4-6 l/ha (1-2 % oldattöménység) egyenletes, apró cseppekben kipermetezve

 

Javasolt vízmennyiség: 300-600 l/ha a zöldség lombfelület fejlettsége és a borítás mértéke szerint. A tenyészidő kezdetén alacsonyabb, fejlettebb állományokban nagyobb lémennyiség felhasználása javasolt. A permetlé előkészítésekor először egy törzsoldatot kell készíteni (1:1 arányú Fitokondi és víz ) intenzív keverés közben, úgy, hogy a szuszpenzió homogén legyen. A törzsoldatra ezután kell nagyobb nyomáson a szükséges vízmennyiséget erős keverés mellett hozzáadni.

 

Fitokondi alkalmazása: 4-7 kezelés egy tenyészidőszakban. Az első kezelést a kiültetés után az újabb 2-3 levél, esetleg virág megjelenésekor kell kezdeni, s a permetezéseket 5-10 naponta meg kell ismételni. A termés betakarítása a kezelésektől függetlenül folyamatos lehet. Száraz időjárás esetén hosszabb idő intervallum (7-10 nap), nedves esős időben, párás üvegházi viszonyok között az 5-7 napos permetezési fordulót tartsuk be.

 

Fitkokndi az egészséges, szép és erős növényekért!

 

Gyakorlati felhasználási tapasztalatok szerint, távol tartó hatást mutat a  foltos szárnyú muslica, liszteske ( üvegházi molytetű ), amarikai lepke kabóca, és egyes levéltetű fajok ellen, Növényvédő szerekkel együtt kijuttatható, önállóan alkalmazva nincs élelmezésügyi várakozási idő A kedvező hatás eléréséhez érdemes rendszresen 7-10 naponta használni a  fitokondi melius termék párt. 

 

Ha fontos a megelőzésFITOKONDI kevesebb növénybetegségre számíthat,
Ha fontos az egészségFITOKONDI–  kevesebb növényvédőszer és ezzel, egészségesebb, termésre számíthat,
Ha fontos a piacképességFITOKONDI – több, nagyobb, tárolhatóbb, ízletesebb gyümölcsök és zöldségek teremnek,
Ha fontos növényei tűrőképességeFITOKONDI – a zöld növények, levélfelületek zöldebbek, szárazságtűrőbbek lesznek, aszálykár mérsékelhető elkerülheti, mérsékelheti a termésveszteségeket, fagykárokat, a növények pusztulását.

 

 

Bővebb ismertető:

 

A 20. század második felében a mezőgazdasági gyakorlatban – éppúgy, mint a humán gyógyászatban – robbanásszerűen kerültek előtérbe, felhasználásra olyan anyagok, melyek a kémiai- biokémiai -mikrobiológiai kutatások eredményeképpen segítették, illetve pótolták a kórokozók, kártevők, egyéb károsítók elleni védelmet, s javították az élő szervezet kondícionális állapotát.

Így került sor a növényvédő szerek, műtrágyák kifejlesztésére és a mezőgazdasági gyakorlatban történő bevezetésére. Kezdetben sem a kutató-fejlesztők, sem a fogyasztók nem sokat foglalkoztak ezen nem természetazonos anyagok káros mellékhatásaival. Az, hogy a peszticidek, műtrágyák és egyéb vegyi anyagok milyen mellékhatásokkal bírnak a védendő szervezetekre, a környezetre és az ún. nem célzott egyéb élőlényekre, az csak a gyakorlat során derült ki. A toxikológiai kutatásoknak és az ökológiai szemlélet fejlődésének köszönhetően viszonylag hamar, már a nyolcvanas évektől felerősödött a kemotechnika korlátozására, visszaszorítására irányuló kutatások és vizsgálatok hatékonysága.

Ilyen előzmények után az EU illetékes szervei 2006-tól a több, mint ezer növényvédő szer hatóanyagból ( a formulált termékek száma meghaladta az 5 ezret)365-ot hagyott meg az engedélyezett körben úgy, hogy előre jelezték: 2012-től a közösség piacán csupán 156 hatóanyag és azok formázott termékei lesznek árusíthatóak. A szándék mögött két cél lebegett: egyrészt csökkenteni a mezőgazdasági termékek túltermeléséből adódó gondokat, másrészt a minőség javításával előnyben részesíteni a természetes (organikus) eredetű technológiai elemek alkalmazási lehetőségét.
Ahogy a gyógyszeriparban is teret nyertek a régmúltból ismert gyógyító hatású növények, ásványi anyagok, stb. a pirulákkal szemben, hasonlóképpen a mezőgazdasági gyakorlatban is visszakerültek olyan anyagok a technológiába, melyeket pontosan az olcsónak vélt kemotechnika szorított ki.

A két technológiai modell között alapvetően egyeztethetetlen ellentét feszül. A kémiai anyagokkal, így a növényvédő szerekkel is a védendő növény „lemérgezésével” szüntettük meg a kórokozók, kártevők felszaporodását, a gyomok okozta térparazitizmust. A minőséget az élő szervezet a kémiai anyag befogadásával, elviselésével biztosította, pedig a detoxikálás, a lebontás és semlegesítés után a termék ( legyen az növényi vagy állati eredetű) minősége már nem lehet az, amit a fogyasztó oldaláról nézve egészségesnek, elfogadhatónak tarthatunk.

Éppen ezért kerültek előtérbe a homeopátiás anyagok és kezelések, hiszen azok az élő szervezet védekező rendszerének karbantartása révén biztosítják a jó egészségi állapotot, s nem jelentenek kockázatot sem a védendő élőlény sem a fogyasztó számára.

 

Hasonló a helyzet a gyógyhatású természetes anyagok ( növények, ásványi eredetű készítmények) felhasználásánál. Ezek egy részét őseink jól ismerték és használták, majd „leszoktak” róla ( pontosan a medicinák, peszticidek, műtrágyák olcsónak tűnő bemutatása révén), másik részét a legújabb kori kutatások eredményei hozták előtérbe. A kémiai anyagok visszaszorulásával párhuzamosan beindult olyan termékek fejlesztése is, melyek az ősi emlékezetre építve, az új lehetőségek integrálásával humán és környezet-egészségügyi szempontból is kifogástalanok, s megfelelő kondíció és immunreaktivitást megteremtve egészséges állapotban, jó minőségben teszik lehetővé a mezőgazdasági termékek piacra bocsátását és fogyasztását is.

 

A Volánpack Zrt. a FITOKONDI kifejlesztésével és egy jövendőbeli termékcsalád létrehozásával a fent vázolt célok megvalósítását tűzte ki célul maga elé. A Gyógynövénykutató Rt. szakemberei segítségével zömében gyomnövényekből, de más nem védett növényekből és növényi részekből (sokszor hulladékanyagból, lsd. Felhasznált gyógynövények) állított össze egy potenciális növénykondicionáló anyagot, melyet megfelelő formázás után az összes hazai zöldségnövény kultúrában 2010 januárjától növényi kondíció javítására hatóságilag (FVM, EüM), KvVM, Biokontrol Hungaria)) engedélyeztetett. A felhasználhatóság kiterjesztésére 2010-ben szántóföldi, szőlő és gyümölcs kultúrákban a biológiai vizsgálatok beállításra kerültek, s várhatóan a következő évtől bármely termesztett növény fiziológiai kondíció javítására, a kórokozók kártevők károsításának megelőzésére (prevenció) a termék,

 

FITOKONDI előállításánál a szárított növényi rész áztatás, és/vagy főzése után történik meg a termék formálása és kiszerelése. A Fitokondiban lévő aktív növényi enzimek és hormonok, melyek természet-azonosak, mellett biológiailag aktív mezo- és mikroelemek is vannak ( magnézium, réz, cink, stb.), melyek azonnal beépülhetnek a kezelt növényi részekbe (levél, szár, virág, termés) javítva azok bőrszöveti egészségi állapotát, a belső szövetek (parenchima) ellenálló képességét, stabilitását. A kultúrnövények rendszeres, hetente, kéthetente történő kezelésével az újonnan fejlődött növényi részek védettségi állapotát is biztosítani tudjuk. A Fitokondi keverhető más organikus eredetű készítményekkel és használatban lévő kemikáliákkal egyaránt. Tehát a megmaradt, engedélyezett peszticidek káros hatásának mérséklését is el lehet érni a Fitokondi technológiába illesztésével.

Külön előnye a terméknek és a javasolt növényápolási technológiának, hogy a Fitokondi élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 0 nap, azaz önmagában alkalmazva a kezelés után bármely fogyasztásra szánt növényi rész felhasználható. Munka- és környezetvédelmi szempontból is korlátozás nélkül került engedélyezésre. Javasolt mennyisége a kezelendő növényállomány lombfelület függvénye: 4-6 l/ha minden egyes permetezés során. A termék kijuttathatósága kiváló, hiszen a legnagyobb lebegő részek is 5 mikron alatti nagyságúak.

 

FITOKONDI folyamatos alkalmazásával a technológiából kikerülő végtermékben sohasem lesz olyan anyag, melyeket a kémiai anyagok detoxikálása során a növény védekező mechanizmusa állít elő, mely szintén káros hatással bírna fogyasztóra legyen az ember vagy bármely haszon vagy vadállat! Ugyanakkor az is kijelenthető, hiszen a gyakorlatban is ezt tapasztaltuk és bizonyítottunk, hogy a zöldségek, gyümölcsök íz és zamatanyaga lényegesen piacképesebb terméket garantálnak, melyek a fogyasztók egészségi állapotára is kellő jobbító és javító hatással vannak.

 

 

További hasznos Információ:

NÖVÉNYKONDÍCIONÁLÁS

amely új távlatokat nyit növényeink védelmében, az egészségtudatos táplálék előállítás támogatásában, a biogazdálkodásban és ráadásul még költség-hatékony is:

Meghatározása:

A növénykondicionálás az a tevékenység, amikor a növényeinknek az ellenálló- és regenerációs- képességét javítjuk, erősítjük. Ennek következtében javul a növény egészségi állapota, illetve ennek következtében javulnak azon minőségi és mennyiségi mérhető tulajdonságok, például terméseredmények, amiért termesztésbe kerültek.

A fogalom tisztázásra azért időszerű és lényeges, mert:

 • évről évre egyre nagyobb jelentősége van az újabb betegségek, erősebb fertőzések, kialakult növényvédő szer rezisztenciák, és fokozottabb környezeti-, és növénykortani- kihívások miatt,
 • időnként felkészült szakemberek sem ismerik a növény-kondicionálást, vagy keverik a növénytáplálással, amely alapesetben eltérő célú és hatású,
 • az oktatási rendszer gyakran felsőfokú szakirányú képzései sem érintik a növénytermesztési ismereteknek ezt az egyre fontosabb kérdéskörét.

 

A növénykondicionálás meghatározása:

Minden élőlénynek, így embernek, állatnak, és növénynek egyaránt létezik kondíciója. Ez egy állapot, amely romolhat, és természetesen javítani is lehet rajta. Ennek megfelelően a növények kondíciójuk függvényében:

 • képesek magukat megvédeni a külső kórokozókkal, betegségekkel, esetleg behurcolt soha nem látott károsítókkal szemben,
 • képesek különféle stresszhelyzetek, pl. egy jégverés, esetleg egy extrém UV sugárzás utáni regenerálódásra, vagy fokozottabban viselik el az szárazságot,
 • vagy egyszerűen ”csak” az ember által okozott helyzetekhez, újabb termőhelyekhez, (nem ritkán durva) genetikai beavatkozásokhoz kell alkalmazkodniuk.

Így tehát ez nagyjából minden növényt, és mindenkit – aki kertész, növénytermesztő, vagy csak adott növény a tápláléka– érint a növénykondicionálás.

 

Milyen tényezők befolyásolják növényeink állapotát, kondícióját?

 • Alapvetően a genetikai jellemzők, fajtatulajdonságok, melyek a több termés, a felfokozott elvárások irányába menő nemesítési, genetikai beavatkozások miatt kevés kivételtől eltekintve romlanak. Ezt egyrészt nem tudjuk befolyásolni, másrészt kevés, vagy egyáltalán nincs ilyen jellegű információ: pl., hogy adott fajta x betegségekre fokozottan érzékeny, és y szerek már nem képesek z fertőzések, kártevők infekciója esetén védelmet biztosítani.
 • Mindazok az ökologikusnak nem nevezhető növényvédelmi és növénytáplálási beavatkozások, melyek természetes módon egy adott pl. betegség, vagy elvárt hatás mellé mellékhatásként hozzák a pl. a bőrszöveti állomány vékonyodását, vagy a talajökoszisztéma lerontását. Ide tartoznak azon beavatkozások is, amikor a túlzott termésnövekedés okozta helyzet már csak mesterségesen, ipari szerekkel, intenzív mesterséges táplálással, kemény növényvédelemmel tartható fenn.
 • Létezik ugyanakkor olyan növénytáplálás, amely a növény táplálásán túl a kondíciós képességeire is pozitívan hat. Nyilván ez talajállapot és mikrobiológiai talajélet függő. Ez azonban semmi képpen nem azonos a Nitrogén, vagy a makro-elemek pótlásával. Minden ilyen talajtani hatásnak növényspecifikusan van csak értelmezhető célja, és előnye.
 • A 21 század pont a kihívások sokasága miatt fejlesztéseket is hozott. Az eredmény olyan növénykondicionáló szerek, melyek képesek előre felkészíteni, megerősíteni a növényt, vagy adott stresszhelyzet okozta regenerálódást felgyorsítják, sőt akár fertőzés esetén a növényt adott pl gomba-betegséggel szemben képessé teszik a ”győzelemhez”. Vannak távoli országokban gyártott szerek, és találmányok, és vannak melyek sok száz éves hazai (és külföldi) tapasztalatok alapján kerültek újra felfedezésre, és Magyarországon gyártásra. Ki ne hallott volna a csalán áztatásról, gyógynövények hatásáról, olyan növényekről amik „mindent kibírnak, és nem betegednek meg”. Ezeket a növényeket, és kivonatokat nem az ember teremtette, nemesítette. Ugyan ma már tudjuk, hogy a bennük található pl.flavonglükozidok pontosan mit okoznak, ennek ellenére kellő alázattal viszonyulunk a természet kincseihez, titkaihoz, ökológiai rendszeréhez. A növénykondicionáló szerek egyike sem akar élettani rendszerekbe belenyúlni, és mindegyik növénykondicionáló szer biotermék.

 

A növénykondicionálás aktuális kérdései:

 • A növénykondicionálás ma már nem valami elvont egészségmániás passzió. Egyrészt hatékony szerek állnak rendelkezésre, másrészt gazdasági haszna is van a megelőző növénykondicionálásnak. A növénykondicionáló szerek egy része ráadásul lényesen olcsóbb is a növényvédő szereknél, és nincs olyan mellékhatás sem, mint pl. a szerrezisztencia.
 • A növénykondicionálás sikerének kulcsa a technológia, és a rendszeresség, hiszen ha egy növény beteg és legyengült már az ellenálló képessége, akkor a kondíció nem jön varázsütésre. Ez pont úgy van, mint a vitaminszedés, vagy az edzőtermi mozgás – egy alkalomtól sok mindent nem várhatunk. Ott van edzésterv, meg orvosi javaslat – míg a növényeknél van technológia.
 • Ha egy növény nagy és zöld, szép – úgynevezett piacos-a termése, akkor nem biztos, hogy jó kondícióban van. Ez elérhető föld nélküli táptalajon, genetikailag módosított növényen, intenzív táplálással és növényvédelemmel. Sok ilyen van a piacokon, és az igazi kérdés az, hogy a szermaradványok, és egyéb genetikai tényezők mit okoznak azoknak, akik azt elfogyasztják.
 • Az emberek egyre nagyobb része él egészségtudatosan, az orvosok szinte mindegyike ma már nem ír fel az antibiotikumokat, csak ha elkerülhetetlen, és az emberiség kondicionálásában betöltött C-vitamin izolálásáért Nobel díjat kapott Szentgyörgyi Albert. Ha egészségesek akarunk maradni, jó kondíciójú, egészséges növényeket, kevés szermaradványt kell, hogy fogyasszunk –és ehhez a növénykondicionálás a mai kihívások mellett nem mellőzhető.

Szilágyi János / 2016.10

 

Ehhez a termékhez nem találhatók PDF dokumentumok.