Az Ön kosara üres!
  Ügyfélszolgálat: +36 76-343-008; mobil 06-70-2980762
Termék kategóriák
Növénytermesztési tudástár
Akciós termékek
Amalgerol 3 lit
Talaj- és növénykondicionáló készítmény
13 983 Ft 13 006 Ft
DCM ANTAGON 25 kg talajjavító
15 696 Ft 14 127 Ft
DCM VITAL GREEN TAVASZI GYEPTÁP
25 kg
16 701 Ft 15 904 Ft
 

Dolomit őrlemény 50 kg

5102900110050
"D" 0-5 mm +30,4 %CaO+21,7% MgO
Készlet információ: kapható
Fogyasztói ár: 1 394 Ft

A feltüntetett ár bruttó ár, és tartalmazza az áfát.

Dolomit őrlemény

50 kg

A dolomit őrlemények használata és hatása

A nagyobbrészt hegyvidékeken található dolomit magnéziumtartalmú kőportrágyák, javítóanyagok alapanyaga. Őrleményei többnyire olyan területeken használhatók, ahol a talaj nem csak a mészhiány, hanem a magnéziumhiány miatt is javításra szorul. Minél savanyúbb és porózusabb a talaj, a dolomitőrlemény annál inkább alkalmas a magnézium pótlására, ugyanakkor-jelenős mésztartalma miatt a savanyúság tompítására is. Az újabb vizsgálatok nyomán megállapítást nyert, hogy a magnéziumhiány nem elsősorban csak a savanyú homoktalajokon, hanem pl. a meszes (Duna –Tisza közi) homoktalajokon is megfigyelhető. A felhasználható mennyiségekre ugyancsak a talaj állapotától függően a mésztartalmú javítóanyagoknál közölt értékek irányadók.

 

Dolomit mészkőőrlemény savanyú talajokra
 

  • Savanyú kémhatású és magnézium hiányos homok- és erdőtalajok javítására, a talajvédelmi tervben meghatározott mennyiségben. Réti, öntés és szikes talajokon az esetleges magnézium feldúsulás veszélye miatt nem használható.
  • Savanyú talajok (6,5 pH alatt) mésztrágyázására, talajvizsgálatok alapján 5 to/ha mennyiségben.
  • Termesztő közegek adalékanyagaként
  • Adagolása a kertészetben egyszerű: háromévente, lehetőleg talaj-előkészítés, ásás előtt 3–4 négyzetméterenként 1 kg vagy hektáronként 3000 kg. Ez az adagolás használható a szőlősökben is. Ha nem sikerült ősszel kijuttatni, tavasztól bármikor ki lehet szórni akár ágyáskészítéskor, akár már a növények közé, sekélyen bekapálva. A gyümölcsfák esetében 2–3 kg/gyümölcsfa – a fa nagyságának függvényében.
  • A dolomitliszt használatával a termés egészségesebb, a héj rugalmasabb, hasadásra és foltosodásra kevésbé hajlamos. A kalcium nagyon fontos szerepet kap a termés héjának kialakításában, így a megfelelő utánpótlással a gyümölcsök egészségesebbek, eltarthatóbbak lesznek. A cserepes és kerti virágoknál is használható, mivel javítja a tápanyagfelvételt, ezáltal elősegíti a fejlődést, virágképződést. A magnézium nagyban segít a stresszhatások (esőzés, aszály) leküzdésében.
    A dolomitliszt használata a biokertészetben is engedélyezett, hiszen nem kémiai anyagot, hanem megőrölt, természetes ásványt juttatunk ki

További általános ismeretek a dolomit liszttel kapcsolatban: A kémiai talajjavítás talán legfontosabb eleme a meszezés, aminek következtében növekszik a talaj pH-értéke, így nő a talajélet intenzitása, s ezzel egyenes arányban nő a humuszképzés. A dolomitban található kalcium- és magnéziumionok kelatáló hatása következtében nő a műtrágyák hasznosítása, ami által természete­sen emelkednek a termésátlagok is. Lényeges a fizikai talajjavító hatás is, hiszen a kötöttebb talajok fellazulását is elősegíti.

Ehhez a termékhez nem találhatók PDF dokumentumok.