Az Ön kosara üres!
  Ügyfélszolgálat: +36 76-343-008; mobil 06-70-2980762
Termék kategóriák
Növénytermesztési tudástár
Akciós termékek
Amalgerol 1 liter
kedvező szállítási költség
5 239 Ft 4 337 Ft
Amalgerol 3 liter
kedvező szállítási költség
13 983 Ft 12 206 Ft
Ammónium nitrát 10 kg
magyar termék
2 076 Ft 1 899 Ft
Biofit GOLD 5 lit növénykondícionáló
ligninszulfonáttal
7 099 Ft 6 388 Ft
 

Dolomit őrlemény 50 kg

"D" 0-5 mm +30,4 %CaO+21,7% MgO
Készlet információ: kapható
Fogyasztói ár: 1 394 Ft

A feltüntetett ár bruttó ár, és tartalmazza az áfát.

Dolomit őrlemény

50 kg

A dolomit őrlemények használata és hatása

A nagyobbrészt hegyvidékeken található dolomit magnéziumtartalmú kőportrágyák, javítóanyagok alapanyaga. Őrleményei többnyire olyan területeken használhatók, ahol a talaj nem csak a mészhiány, hanem a magnéziumhiány miatt is javításra szorul. Minél savanyúbb és porózusabb a talaj, a dolomitőrlemény annál inkább alkalmas a magnézium pótlására, ugyanakkor-jelenős mésztartalma miatt a savanyúság tompítására is. Az újabb vizsgálatok nyomán megállapítást nyert, hogy a magnéziumhiány nem elsősorban csak a savanyú homoktalajokon, hanem pl. a meszes (Duna –Tisza közi) homoktalajokon is megfigyelhető. A felhasználható mennyiségekre ugyancsak a talaj állapotától függően a mésztartalmú javítóanyagoknál közölt értékek irányadók.

 

Dolomit mészkőőrlemény savanyú talajokra
 

  • Savanyú kémhatású és magnézium hiányos homok- és erdőtalajok javítására, a talajvédelmi tervben meghatározott mennyiségben. Réti, öntés és szikes talajokon az esetleges magnézium feldúsulás veszélye miatt nem használható.
  • Savanyú talajok (6,5 pH alatt) mésztrágyázására, talajvizsgálatok alapján 5 to/ha mennyiségben.
  • Termesztő közegek adalékanyagaként
  • Adagolása a kertészetben egyszerű: háromévente, lehetőleg talaj-előkészítés, ásás előtt 3–4 négyzetméterenként 1 kg vagy hektáronként 3000 kg. Ez az adagolás használható a szőlősökben is. Ha nem sikerült ősszel kijuttatni, tavasztól bármikor ki lehet szórni akár ágyáskészítéskor, akár már a növények közé, sekélyen bekapálva. A gyümölcsfák esetében 2–3 kg/gyümölcsfa – a fa nagyságának függvényében.
  • A dolomitliszt használatával a termés egészségesebb, a héj rugalmasabb, hasadásra és foltosodásra kevésbé hajlamos. A kalcium nagyon fontos szerepet kap a termés héjának kialakításában, így a megfelelő utánpótlással a gyümölcsök egészségesebbek, eltarthatóbbak lesznek. A cserepes és kerti virágoknál is használható, mivel javítja a tápanyagfelvételt, ezáltal elősegíti a fejlődést, virágképződést. A magnézium nagyban segít a stresszhatások (esőzés, aszály) leküzdésében.
    A dolomitliszt használata a biokertészetben is engedélyezett, hiszen nem kémiai anyagot, hanem megőrölt, természetes ásványt juttatunk ki

További általános ismeretek a dolomit liszttel kapcsolatban: A kémiai talajjavítás talán legfontosabb eleme a meszezés, aminek következtében növekszik a talaj pH-értéke, így nő a talajélet intenzitása, s ezzel egyenes arányban nő a humuszképzés. A dolomitban található kalcium- és magnéziumionok kelatáló hatása következtében nő a műtrágyák hasznosítása, ami által természete­sen emelkednek a termésátlagok is. Lényeges a fizikai talajjavító hatás is, hiszen a kötöttebb talajok fellazulását is elősegíti.

Ehhez a termékhez nem találhatók PDF dokumentumok.